Beertje Kareltje : ‘Ik ben geen pistolet !’

SINDS de mysterieuze verdwijning van Beertje Kareltje, op 29 juli van dit jaar [2009], en zijn miraculeuze terugkeer op 13 augustus [zie vorig Schot] is er veel gebeurd.
Een hele tijd kreeg hij huisarrest opgelegd. Ik durfde hem op mijn reizen niet langer mee te nemen, iets wat hem absoluut niet aanstond. Want de President houdt van reizen, zowel per auto als per trein als per vliegtuig [bij welke laatste onderneming hij kirrende kreetjes weet te ontlokken aan de stewardessen].
Tot Ingrid, mijn lieve vriendin, op het schitterende idee kwam om hem voortaan in een zakje op mijn borst te dragen. Ze voegde de daad bij het woord en haakte een mooi zakje voor hem, in de kleuren van de Berenrepubliek, geel en rood. Een ritssluiting en een touwtje maakten de zaak compleet. Beertje Kareltje vond het zakje vanaf het eerste moment cool en noemde het teder zijn Zipperidoo. Want hij kent z’n talen, Beertje Kareltje.
In het begin dat hij terug bij me thuis was, waren de andere beren zó opgelucht dat ze hem met enige tedere spot ‘Beertje Pistolet’ begonnen te noemen. Hiervan werd Beertje Kareltje op den duur danig zenuwachtig en op een dag las hij zijn onderdanen duchtig de les. ‘Het is niet omdat ik veertien dagen op de toog van een bakkerij heb gestaan boven de frangipanekes en de croissants en de sandwiches, dat ik opeens een pistolet zou geworden zijn !’
Het is een braaf en geduldig beertje, Beertje Kareltje, maar wanneer hij boos wordt, is het kot eventjes te klein.DIE GOEDMOEDIGE SPOT was nog klein bier, vergeleken met de roddels die de ronde begonnen te doen. De hele ‘verdwijning’ zou, om publicitaire redenen, door ons beiden opgezet zijn om het boek De berenfanfare van Heuvelbos [waarin Beertje Kareltje een prominente rol speelt naast de beroemde Grizzly] te promoten.
We zouden schaamteloos een trucje hebben gekopieerd dat ooit, ik meen in de jaren dertig, door Agatha Christie werd uitgehaald. Zij verdween toen voor vele weken op een uiterst onrustwekkende manier en was wekenlang niet weg te branden van de voorpagina’s. Wat de verkoop van haar volgende boek aanzienlijk zou hebben bevorderd.
Welnu, Beertje Kareltje en ikzelf wensen dit met klem te ontkennen !!!
Als we écht zouden uitgeweest zijn op een verdwijntruc à la Christie, hadden we de zaak ietwat beter moeten plannen.
Beertje Kareltje werd verloren op 29 juli en kwam terug thuis op 13 augustus. Terwijl De Berenfare van Heuvelbos. De glorieuze en grappige lotgevallen van Ridder Louis Mpoint en tal van andere beren rond half oktober bij Van Halewyck verscheen !
Als we het écht publicitair zouden hebben aangepakt, hadden we hem langer in de krant moeten houden, affiches verspreiden via Child Focus en met een bedroefd gezicht opdraven met zijn foto in De Laatste Show, of bij Phara. Om van Kurt Van Eeghem nog te zwijgen !
Niets van dit alles is gebeurd.
Waarvan akte.
Laat dit Schot u overigens niet weerhouden om nu meteen naar de boekhandel te hollen ! Als er ooit een schitterend cadeauboek is verschenen, waarvan zowel jong als oud onwijs veel deugd kunnen hebben, dan is het dit boek wel.
Men zegt dat eigen lof stinkt.
Awel, dan stinkt het hier maar een beetje !HENRI VAN DAELE